Висококачествени домакински уреди
произведени за Вас в Австралия
 
"Както се казва: Вие плащате за КАЧЕСТВО, а КАЧЕСТВОТО Ви се отплаща във времето" - Justin Chellis, Ayr, Queensland

Често задавани въпроси за сокоизстисквачка Optimum

Добра отправна точка е видеото ни за представяне на сокоизстисквачка Optimum!


Каква е разликата между сито с фина мрежа, едро сито и сито без дупки?

Сокоизстисквачката има сито с фина мрежа за по-твърди продукти (термопластичен полиуретан - ULTEM/PEI материал), едро сито за меки продукти, включително плодове (Nylon материал).

Ситото с фина мрежа има по-малки дупки, за да не прониква пулпа (месеста част на плод) в сока. Едрото сито прецежда по-голямо количество от пулпата (пълно с фибри) в сока. 

Ситото с фина мрежа може да бъде използвано в повечето случаи, освен ако не искате по-месест сок, но това е според личните Ви предпочитания.

Ситото без дупки, често наричано хомогенизираща чиния (ULTEM/PEI материал), се използва за правене на масла от ядки, сладоледи и бебешка храна, и не отделя никакви течности от пулпата.  


Съвети за това как да използвате Optimum 400 и да избягвате задръстване при пресоване на пулпата:

Съвет #1) Не натискайте/бутайте храна в сокоизстисквачката

Повечето от нас са правили сок по стария начин с центрофужни сокоизстисквачки. Ако си спомняте, тези машини изискват от Вас да натиснете/бутате със сила храната вътре в тях, и позволяват да сложите вътре големи съставки, като цели ябълки. От Вас се изисква да натискате силно морковите или ябълките и да ги избутате във въртящото се острие, където са накълцани на малки парчета. 

Не използвайте същата тази сила за бутане/натискане със сокоизстисквачката Optimum, или с която и да е друга. В този случай няма въртящо се острие и зашеметяващо кълцане. Не е необходимо натискане. Вместо това, просто оставете Вашата храна да попадне в "дъвчещия шнек". На практика не е необходима сила, и слагането на повече храна в улея може да предизвика прекалено много зеленчуци масово да полепнат по шнека, в резултат на това Вашият сок може да се препълни с пулпа или сокоизстисквачката да се задръсти. 

Когато правите сок от зелени треви, сложете поетапно малко количество от тревата в сокоизстисквачката Optimum, нарежете тревата на малки парчета, дълги точно 3 см. Това гарантира, че отпадъците ще могат лесно да излезнат от улея за отпадъци. Не трябва да "събирате" тревата на топка. Всъщност, можете бавно да сложите малки стръкове кориандър, магданоз, къдраво зеле, спанак и други листни зеленчуци, без да е необходима сила. 

Страхотен съвет за зеленчуци с големи листа, жилави/твърди, влакнести е да отстраните всяко листо от стъблото, да нарежете листата и стъблата на ивици с дължина 3-5 см. и внимателно да ги поставите, като оставите шнека да дръпне съставките в сокоизстисквачката, ако е необходимо можете да се намесите.

Съвет #2) Първо сложете не толкова влакнодайните растения, а по-влакнодайните накрая

Ето един наистина важен съвет: Ако правите сок от по-влакнодайни култури като целина или спанак, започнете първо с тях! Защо? Тъй като влакната в целината са с тенденция да се натрупват в отвора за изхвърляне на дъното на изцеждащия шнек. Ако този отвор се задръсти, тогава ще се получи "препълване с пулпа", т.е. ще имате повече пулпа във Вашия сок. Следвайки Съвет #1, ще сведете до минимум възможността това да се случи.

Докато отворът за изхвърляне остане отворен, количеството пулпа във Вашия сок ще бъде минимално. Най-добрият начин за това е първо да направите сок от не толкова влакнодайни плодове и зеленчуци: ябълки, моркови, и други, като запазите твърдите, влакнодайни растения за накрая. Това ще доведе до много по-добър резултат, когато сте загрижени за количеството пулпа (месеста част на плод) в получения сок. 

NB: Ако планирате да изцеждате големи количества сок и нямате нищо против малки количества пулпа в сока, друга алтернатива (като се уверите, че не задръствате сокоизстисквачката) е да редувате листни зеленчуци и твърди съставки с по-твърди съставки като морков или червено цвекло за салата. 

Съвет #3) Поставете червената запушалка правилно

Уверете се, че червената гумена запушалка във вътрешната страна на купата за изцеждане на сок е поставена правилно в нейната цепнатина. Тази част е подвижна, за да подпомогне почистването, но често не се поставя отново правилно. Тя действа като точка за налягане, за да гарантира, че пулпата ще бъде изхвърлена от улея за отпадъци. 

Съвет #4) Изстискване на Вашия сок

Ако все още откривате прекалено много пулпа във Вашия сок, просто изсипете сока обратно в машината и ще откриете, че на втория път почти цялата пулпа е отстранена.

Също така, можете да изстискате сока през филтърна торбичка, ако желаете, но това отнема повече време и усилия.


Използване на капак на сокоизстисквачката:

Капакът на сокоизстисквачката предоставя допълнителни свойства на Optimum. Когато е поставен на място, Вие можете да започнете да правите сок със затворен капак. Това дава възможност за смесваща функция, която Ви позволява да изстискате съставките и да изпълните купата за сок (до 300 мл.) с Вашата любима смес. Когато сместа е готова, просто отваряте капака и освобождавате смесения сок в чашата си и отстранявате пяната. Благодарение на автоматичното изхвърляне на пулпа, Вие можете да продължите да изцеждате сок, докато купата се напълни, след това да пресипете сока и да продължите с изцеждането. Също така, смесващата функция подобрява резултатите, когато правите мляко от ядки.


Колко дълго трябва да накисвате бадеми, за да направите бадемово мляко?

Ние препоръчваме минимално време за накисване от 6 часа, а оптимално - 12-14 часа. Вие ще трябва да сменяте водата за накисване (филтрирането е препоръчително) на всеки 12 часа.

Ако водата е била сменяна редовно, можете да ги оставите за по-дълго, но въпреки това те често започват да ферментират в зависимост от топлината и условията на околната среда. 

Тъй като накисващият процес има за цел да имитира природата и валежите, след първоначалния период на накисване можете да извадите бадемите и да оставите да поникнат (като използвате саксия или като ги поставите във филтърна торбичка в стъклен буркан и ги изплаквате на всеки 12 часа), като малките израстъци ще пораснат, ако използвате бадеми с добро качество. Въпреки това, не се препоръчва прекомерно накисване.  

Какви са размерите на сокоизстисквачка Optimum 400?

Височина: 46 см
Ширина: 18 см
Дължина: 23 см
Размери на улея: 3.5 x 5.5 см

КОНТАКТИ

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
    Unit 1/ 24, London Drive,
    Bayswater VIC 3153,Australia
  • Регистрационен номер : NL 824103099B01
    Поддръжка на клиенти : [email protected]

INSTAGRAM